ponedjeljak, 18. siječnja 2010.

Osvrt na 2009. godinu



S malim odmakom i nakon sređenih dojmova, događaja možemo se osvrnuti i na 2009. u našoj župi i mjestu. Istina o nekim događanjima iz mjesta usprkos apelima nemamo svih podataka.


Proteklu godinu obilježilo je nekoliko posebnih događaja u našoj župi: četvrti uskrsni festival duhovne glazbe koji organiziraju naši mladi, duhovnu obnovu naših firmanika u staroj proštenjarskoj crkvi Majci Božjoj Gorskoj na obroncima Ivanšćice, prva pričest, firma, hodočaće na Mariju Bistricu, hodočašće firmanika na Trsat, proslava sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca a u sklopu te proslave zajedno sa ZUK-om i obitelji Vusak blagoslov obnovljene Bakine kuće u Zamršju, trodnevnica za naše župno proštenje Glavosjek sv. Ivana Krstitelja, Zaziv Duha Svetoga za početak školske godine.

Prvi puta nakon nekoliko desetljeća organizirana je i Tijelovska procesija kroz župu u kojoj je sudjelovao lijepi broj župljana. I ne samo sudjelovao u procesiji nego i aktivno sudjelovao u pripremi.

Svakako treba spomenuti i prijenos svete mise na Hrvatskoj televiziji na treću nedjelju Došašća. Tu i na Tijelovskoj procesiji pokazalo se koliko možemo toga lijepoga učiniti kada se ujedinimo i postanemo jedno srce i jedna duša. Možda su ova dva događaja povod za razmišljanje da bismo trebali češće biti takovi.

Također treba naglasiti da smo redovito izdavali i naš župni list Zvona sv. Ivana Krstitelja kao Liturgijski listić koji izlazi svaki tjedan. Marljivo uredništvo župnog lista izdalo je i ove godine Rečički kalendar. Redovito servisiramo i ove naše skromne ali informativne župne stranice i nadamo se da ćemo u ovoj godini napraviti bolje i tehnički kvalitetnije.

U župi se redovito slavi Prvi petak i prva subota. Treba spomenuti i lijepi broj vjernika na svibanjskim i listopadskim pobožnostima, a osobito valja istaknuti naše zornice na koje se i običnim danom skupljalo stotinjak župljana.

Naši firmanici sudjelovali su na susretu firmanika karlovačkog dekanata u karlovcu na Dubovcu, mladi su u listopadu sudjelovali na susretu karlovačke katoličke mladeži, a zbor mladih aktivno sudjeluje na susretima mladih a osobito treba istaknuti njihovo sudjelovanje na humanitarnom koncertu u Domu HV.

Dječji zbor pod vodstvom gđe Marije ladić redovito se sastaje subotom na svoje probe i druženje i nedjeljom prati svojim pjevanjem poldanje nedjeljne mise.

Naš Caritas redovito se brine za naše potrebne skupljajući i rzanoseći potrebno onima koji su slabijeg imovnog stanja.

Naravno da to nisu sve aktivnosti u župi, nabrojane su samo one koje su onako najznačajnije.

Posebno bi se želio zahvaliti taviti!
našim vatrogascima iz svih DVD-a i našim lovcima na otvorenosti, suradnji i pomoći.

Od ostalih događanja u župi valja spomenuti da smo 2009. Godine obnovili krovište na župnoj crkvi oštećeno za nevremena u prošloj. Izradili smo projektnu dokumentaciju za uređenje dvorišta ispred vjeronaučne dvorane i župne kuće. Nadam se da ćemo to u ovoj uspjeti realizirati.

Ovu godinu uspjeli smo završiti pozitivno ( istina nešto sitno). Ovo je već druga godina da nismo trebali tražiti pozajmnice da završimo pozitivno godinu. Kad bismo još uspjeli s Obiteljskim darom da dadne što veći broj župljana dalo bi se puno toga napraviti.

Kad podvučemo crtu ispod svega – možemo biti zadovoljni.

Zahvaljujem se svima na suradnji i otvorenosti. Ja sam uvijek otvoren za svaku suradnju u župi i u mjestu. Naravno da ponekad ne mogu stići na sve zbog obaveza i na drugoj župi. Nadam se da ćemo još puno godina surađivati i raditi na dobrobit ove župe i mjesta, živjeti. Planirati i nešto od svega realizirati…

Ako nešto nije navedeno možete poslati mailom pa ćemo staviti i to k ovome....

Nema komentara: