srijeda, 17. rujna 2008.

Pismo mladima


Gospodine, gdje stanuješ?“
Ovo pitanje uputili su učenici Ivana Krstitelja mladom Isusu u Nazaretu. On im je odgovorio: „Dođite, i vidjet ćete!“
Ovo pismo upućeno je tebi s pozivom da razmisliš o njemu. Uzmi nekoliko minuta i pročitaj ga pažljivo, dopusti da svaka riječ odjekne u tvome srcu i biću.
Kao svećenik prošao sam svijetom, govorio tisućama ljudi, slušao tisuće ljudi, suočavao se s njihovim uzletima i ponorima, susretao se s ushićenjima i očajima, s ispunjenjima i promašajima, gledao sunce i tamu u tuđim očima, radovao se Gospodinu i svađao se s njim. Susretao ljude svih dobi sa stvarnim i umišljanim veličinama. Susretao se sa znanima i neznanima, umjetnicima, športašima, političarima ali u najljepšoj uspomeni ostali su mi zagrebački klošari. Svi ti ljudi, makar toliko različiti imali su nešto zajedničko – potrebu biti voljeni, prihvaćeni. Družio sam se sa svima, govorio im uvijek – postoji netko tko vas voli, želi – Isus Krist. On neće promijeniti tvoju sudbinu, tvoj trenutni položaj u društvu, učinit će nešto drugo – promijenit će tvoje srce. A to je najbitnije od svega – novo srce, novi duh.
Prije nekoliko mjeseci bio sam u rodnoj župi, na izlasku iz crkve našao sam se oči s čovjekom pedesetih godina. Pogledali smo se, on je rekao – Lovro, to si ti! Rak, otkud ti ovdje? – rekoh. Prepoznali smo se nakon skoro trideset godina. Bio je student dok sam u Zagrebu kao mladi svećenik držao studentske katehetske tribine. Danas je liječnik, specijalist u bolnici Zagreb-Dubrava. Supruga vlasta liječnica radi za UNICEF, trenutno je u Estoniji. Dr Rak danas je praktični katolik. Smijali smo se uz kavicu i prisjećali kako ga je kao nevjernika doveo prijatelj nevjernik na tribinu i kako su prvi puta bili „pod gasom“, kako je uvijek bio protiv Crkve, vjere. Ali kako je polako otkrivao on i njegovi prijatelji ljepotu vjere, Isusa Krista.
Znam da vam drugi nude privlačniji svijet, naoko poželjniji. Ja vam želim ponuditi Isusa Krista raspetoga iz ljubavi prema vama. Želim vam ponuditi njegovu Crkvu. Pokojni papa Ivan pavao II. Prilikom posjeta Hrvatskoj poručio je mladima: „Mladi, ako vam netko kaže da postoji život bez križa – laže vam!“ Ne nudim vam „kruha i igara“! Moja je ponuda radost života u Kristu i s Kristom, gradnju Crkve. Nudim vam Isusa Krista u čiji ste dlan upisani, čijom se ljubavlju zaogrnuti.

Pozivam vas da se odazovete da gradimo „novo lice Crkve“ u Rečici. Ne odazovete se – svijet neće propasti, ali bi mogli propasti vi. Jer Zli svijeta obilazi oko vas kao ričući lav da vas proždre – kako nam to slikovito kaže apostol Petar.

Pozivam vas na susrete subotom, na vama je što ćete odabrati. Iz toga programa trebala bi izaći Zajednica mladih katolika svjesni svoga izabranja i poslanja.

Program:
- Svake prve subote u mjesecu: pjevanje, zbor
- Druge subote u mjesecu: radionice na različite teme
- Treće subote u mjesecu: predavanja, razgovori
- Četvrte subote u mjesecu: škola molitve i meditacije

Planiramo organizirati recitale, večeri poezije, izložbe i našim prostorima vjeronaučnih dvorana.

Vjerujem da će svatko od vas pronaći svoje mjesto, svoj interes i doći.
S programom počinjemo 4. Listopada 2008. Godine u 17,00 sati.


U Rečici, 18.09.2008.

Župnik:
Lovro Zaplatić

Nema komentara: