subota, 20. prosinca 2008.

BLAGOSLOV KUĆA


U ovim božićnim danima i slavljima jedno slavlje unutar obitelji trebalo bi imati posebno mjesto: blagoslov obitelji i domova. Tada se obitelj susreće sa svojim svećenikom i to je prilika za obnovu duha zajedništva koji se često gubi kroz godinu, bilo zbog zauzetosti članova obitelji, bilo pak zbog zauzetosti svećenika. Potrebno je naglasiti da to nije samo blagoslov kuće pa je dovoljno da barem jedan član bude kod kuće u to vrijeme ili da ključ ostavimo susjedu da on to obavi umjesto nas.
Da bi blagoslov prošao što ljepše i dostojanstveno potrebno je pripremiti svoje srce. To je najvažnije. Potrebno je potruditi se saznati kada svećenik otprilike dolazi jer ćemo tada isplanirati svoje obaveze i moći ćemo svećenika pričekati na ulazu u svoju kuću kao dragog gosta, a ne da nas on traži okolo.
Bilo bi potrebno pripremiti raspelo, upaliti svijeću prije, a ne onda u žurbi jurcati okolo i tražiti šibice i upaljač. Ako je moguće neka bude na stolu i Biblija iz koje će svećenik ili netko od ukućana pročitati riječ Božju. Budući da za blagoslov služi blagoslovljena voda dobro ju je uliti u čašu i pripremiti grančicu. Ne ulijevati običnu vodu u čašu. Blagoslovljenu vodu možemo nabaviti u crkvi, svake se godine blagoslivlja za Tri Kralja, ako nemate zamolite susjeda ili našeg zvonara pa će vam on dati blagoslovljene vode iz crkve.
Nije bitno da li na boru svjetlucaju lampice, ali je bitno da ne trešti radio ili televizor. Nastojmo to ugasiti prije nego svećenik uđe u našu kuću a ne da onda tražimo u panici daljinski. Običaj da se na kraju blagoslova svećenik daruje, taj dar je za dobro i potrebe župe. To nije neki crkveni porez ili nešto što se mora. To je nešto što obitelj daruje za svoju zajednicu.
Blagoslov obitelji duhovni je događaj koji bi trebao zbližiti obitelj, ali i obitelj i njihovog svećenika. To je milosni trenutak za obitelj i za svećenika. Poziv i poticaj na suradnju.

PETAK: 11,00 sati – Zamršje do kapelice
SUBOTA:
9,00 – 16,00 SATI - Zamršje, Luka Pokupska do Klarića (strica)
NEDJELJA:
13,00 sati – Bogovići
PONEDJELJAK:
9,00 SATI – Luka Pokupska
UTORAK:
9,30 sati – Donja Rečica i Kuzi
SRIJEDA:
9,30 sati - Rečica ostalo
6. SIJEČNJA:
14,00 - Karasi

Nema komentara: