subota, 1. kolovoza 2009.


LITURGIJSKI LISTIĆ
BROJ 82. GOD. II. 02. KOLOVOZ 2009.
18. NEDJELJA KROZ GODINU

Prvo čitanje: Izl 16,2-4.12-15
Drugo čitanje: Ef 4,17.20-24
Evanđelje: Iv 6,24-35
Vjeru, koju danas ispovijedate svim srcem, morate sutra i prekosutra, čak svakog dana iznova zadobiti. Od Boga dobivamo samo toliko vjere koliko je trebamo za određeni dan. Vjera je kruh svagdašnji što ga od Boga primamo. Poznate pripovijest o mani koju su djeca Izraelova dnevno dobivala u pustinji. Ako su je htjeli sačuvati za sljedeći dan, pokvarila se. Tako je to i s vjerom.
Vjeru od mene tražiš
na koljenimana rubovima
u beznađimau vrtlozima
Vjeru od mene tražiši vjera okrvavljena izmučena
pokrižena
Jedini smisao života biva
BOŽJA RIJEČ TEBI
Svi bismo mi često htjeli da nas Isus usliša, hrani, u svakodnevnim potrebama. Najčešće mu pristupamo sa svojim receptima i svojim narudžbama. Čudimo se što nas ne uslišava, što nam ne ispuni želje pored brojnih molitava i devetnica.
Židovi su isto tako pomalo razočarani. Isus ih je nahranio kruhom. Najeli su se u pustinji i takvog čovjeka oni žele uvijek imati među sobom.
Ljudi često žele znak da bi mogli povjerovati. Uvijek vjeru zamišljaju samo kao neko djelo. No, Božje je djelo drugačije – da čovjek povjeruje umjesto da djeluje, da se daruje onome koga je Bog poslao na njegov put. Vjera je posvemašnje opredjeljenje za Isusa, dar intimnosti s Isusom. Samo onaj koji vjeruje dolazi k Isusu i više neće gladovati ni žeđati, jer prima Isusa u vjeri i to kao 'istinski kruh s neba'. Zato vjernik treba djelovati jedino iz vjere.
Zato što vjeruje – djeluje, a ne djeluje da bi vjerovao. Vjera je naime savršeno sebedarje Bogu koji djeluje, a ne ljudsko djelovanje. Isus ne želi nahraniti čovjeka samo u njegovoj trenutačnoj potrebi, u gladi tijela.
Ponedjeljak, 3. kolovoz
Blaženi Augustin Kažotić
18,30 + Franjo, Željko, Darko Vušir
Utorak, 4. kolovoz
Ivan Marija Vianney
18,30 + Jaga Pevac i Mato Brezetić
Srijeda, 5. kolovoz
Gospa Snježna
7,00 + Marija i Stjepan Babić,
+ Marija i Mato Bartolac
Četvrtak, 6. kolovoz
PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO
18,30 + Marija Mučnjak
Petak, 7. kolovoz
Siksto, papa – PRVI PETAK
18,30 za jednu bolesnu osobu
+ Mara Šafar, Željko i Darko Vušir
Subota, 8. kolovoz
Dominik
Nedjelja, 9. kolovoz
19. NEDJELJA KROZ GODINU
8,30 Janko i Mato Ilijanić

Nema komentara: