ponedjeljak, 14. rujna 2009.

Što znači biti animator?

KRŠĆANSKI ANIMATOR je neposredno i trajno uključen u zajednicu mladih s ulogom da mlade potiče na udruživanje, zajedničko dozrijevanje uz pomoć iskustva skupine. Animator je osoba koja se dariva mladima i spremna je utrošiti život u odgoj mladih, dijeliti s njima iskustva, vrednote, nade, probleme. Animator je odgojitelj i uvijek se nekako nađe tamo gdje su mladi.Organizira život za grupu, zajednicu, potiče ju na odgojne aktivnosti, a jednako tako nastoji im kroz zabavu, igru i kreativne radionice dati i neke odgojne sadržaje i potaknuti ih na opće ljudske vrednote. Mladi su njegovo životno opredjeljenje i zato kažemo da je to poziv. Na taj ga rad pokreće pastoralna ljubav.Animator svoje iskustvo prenosi na drugoga, ali u isto vrijeme koristi sve mogućnosti da nastavi svoje osobno usavršavanje kako bi mogao kompetentno voditi grupu mladih koja mu je povjerena.
Zato je potrebna formacija animatora, a njezin put sastoji se od hoda u vjeri, formirajući animatorove životne stavove usklađujući ih s Kristovim. Formacija uključuje i osobno dozrijevanje. Zato se animator brine oko osobnog identiteta te iz dana u dan mora vrednovati svoje odgojne ciljeve, način djelovanja i vlastiti život. Pronalazi i produbljuje motive na kojima temelji svoje služenje. U procesu dozrijevanja ti se motivi često mijenjaju, ali cilj ostaje isti, a u isto vrijeme i sam mora znati kakvo društvo i Crkvu želi izgrađivati. Osim toga mora biti i stručan, ako želi prenijeti svoje iskustvo. Tu stručnost i iskustvo stječe u odgojnoj praksi. U svojoj formaciji on treba raditi na oblikovanju mentaliteta animatora, stjecanju tehničko operativne stručnosti te na komunikacijskoj osposobljenosti da bi mogao raditi unutar skupine i voditi je. Ta njegova formacija u biti nikada nije dovršena. Dok god radi, on se mora profesionalno usavršavati. Osim osobnog identiteta i primjerene osposobljenosti on se mora brinuti i za svoju duhovnost jer je ona bitan čimbenik njegova identiteta. Iskustvo Boga animator stječe u trenucima svoga rada jer animirajući vodi skupinu, a i sam zajedno s njome ide, duhovnim putem koji ima svoje etape.
Zašto se odazvati na ovaj poziv, otkuda snage animatorima za taj "posao"?
Na ovaj način mlada osoba se dokazuje i izgrađuje, potvrđuje svoju vrijednost, otkriva vlastite sposobnosti i darove koje stavlja na raspolaganje drugima u službi, otkriva da smo kao ljudi jedinstveni i da imamo ogromne mogućnosti za velikodušno darivanje u ljubavi svojoj braći i sestrama, shvaća da sve ono što su učinili, sav njihov život i briga za druge, je odgovor na njihove potrebe i ništa drugo nego kršćanska služba - PASTORAL.Drugi vatikanski sabor govori vrlo povoljno u prilog mladih kao protagonista pastorala."Dok im dozrijeva svijest o njihovoj vlastitoj osobnosti, potaknuta prirodnim žarom i nesuzdržljivom aktivnošću, oni preuzimaju vlastitu odgovornost te u društvenom i kulturnom životu žele uraditi svoj dio. Ukoliko je taj žar prožet Kristovim duhom i vođen ljubavlju i poslušnošću pastirima Crkve, ima nade da će iz njega uroditi najobilniji plodovi. Mladi moraju biti prvi i izravni apostoli mladih izvršavanjem apostolata među njima i preko njih, vodeći računa o socijalnoj sredini, u kojoj žive."To je temelj zalaganja i uključivanja mladih u rad sa svojim vršnjacima. Danas sve više dragovoljni rad dobiva na cijeni.U takvom davanju i radu s mladima animatori žive svoju vjeru. Isus traži da puninu vjere očitujemo u punini života.Izabrati animiranje kao stil života znači živjeti taj život u punini i pomoći drugima da ga žive odnosno radeći prvenstveno na samome sebi i onda prenositi to odgojno iskustvo i na druge. Mladi su za to posebno otvoreni i spremni jer su puni ideala. Što uspijemo napraviti u svome životu, koliko sebe promijenimo, koliko mi uspijemo biti bolji i kvalitetniji, toliko će i svijet biti bolji i kvalitetniji.Animator je mlada osoba:
koja nastoji živo svjedočiti ljudske i evanđeoske vrednote u svome životu;
kojoj je na srcu «potpun i intenzivan» život mladih u svjetlu Kristova projekta;
koja je aktivan i odgovoran član zajednice, a u isto vrijeme surađuje na ostvarenju odgojnog projekta proživljujući iskustvo života i rada u grupi;
koja odgaja i živi u duhu preventivnog sustava te u njemu otkriva motive svog služenja slijedeći konkretan primjer koji nalazi u animiranju.
Evo što znači animator u konkretnom vjerničkom životu
A – gape: Bog je ljubav
N – navjestitelj: Evo me!
I– skustvo: Prvi sam te zavolio
M – olitva: Biti prijatelj s Bogom
A – kcija: Ti i ja krećemo danas…
T – alenti: Talenti se ne smiju zakopati!
O – odgovornost: Odgovornost službe
R – adost: Izliječeni od žalosti!

Nema komentara: