subota, 19. lipnja 2010.

LITURGIJSKI LISTIĆ
BROJ 128. GOD. III. 20. LIPNJA 2010.
12. NEDJELJA KROZ GODINU
Prvo čitanje: Zah 12, 10 – 11
Drugo čitanje: Gal 3, 26 - 29
Evanđelje. Lk 9, 18 – 24
Otvori, Gospodine, srce naše,
da se priklonima riječima
Sina Tvojega!
"Jeste li dobro spavali?", upitao sam. "Ne!", odgovoreno mi je. "Meni su potrebne tablete za spavanje. Ne mogu zaspati bez tableta. Buka, razumijete li, galama - to je strašno. Na gornjoj etaži radio, u susjednom stanu televizor, s druge strane ulice disko. Tek oko tri u jutro mogu zaspati, međutim u četiri sata susjed pali svoj motor i odlazi u ribolov, puštajući za sobom buku pravog mlažnjaka. U svojoj nevolji povlačim se poslije podne u tišinu šume, ali samo što sam došao na željeno mjesto, stvori se pored mene grupa mladih s velikim, do kraja otvorenim tranzistorom".
Nikad u povijesti nije bilo tako mnogo razdraženih ljudi, tako mnogo bolesnih na srcu, duši i živcima. Mi smo u ovom modernom vremenu izgubili smisao za tišinu. A upravo nam je tišina tako silno potrebna, ne samo da bismo se domogli željenog mira, nego da bismo postali ponovno ljudi u zamjenu za pretjerano navijen kotačić u velikom kolu životne vrtnje.
Voli tišinu, traži tišinu! U njoj ćeš naći komadić svoje sreće.
Phil Bosmans
Evo Jaganjca Božjeg, evo onoga koji oduzima grijeha svijeta!Ivanovo svjedočanstvo za Isusa
Sva velika djela traže napor i borbu. Želiš li biti plemenit, trebat će svaki dan trenirati i disciplinirano praštati drugima, vježbajući se u pravednosti i slušanju drugih; trebat će razmišljati, čitati puno, raditi, ali se i temeljito odmarati. Na ovoj zemlji dobro prolaze samo borci. Tko se ne želi boriti, tko se plaši rana i ozljeda, tko ovdje na zemlji želi uživati, taj je sebe osudio na propast i na besmisao života. Zemlja je arena u kojoj svatko od nas igra svoju životnu utakmicu. To je borilište u kojem svaki od nas stupa u borbu s neprijateljem čovječanstva te u toj borbi može podleći ili pobijediti. Neprijatelj čovjeka je smrt i svaka nehumanost, sve što vrijeđa tebe i ljude oko tebe, sve što u nama mrzi čovjeka, ne poznaje ga i nema simpatije prema patnicima i prema siromasima. Nehumano i neprijateljsko je sve što želi biti sebično, sve što skuplja blago zemlje ne gledajući kako drugi ostaju siromašni, kako plaču, kako su gladni i bezimeni. Neprijatelj čovjeka želi povrijediti čovjekovu savjest, izopačiti njegove spoznaje, želi od čovjekovih kreposti načiniti poroke. Neprijatelj čovječanstva želi svakoga od nas načiniti ovisnikom o drogi i alkoholu, o novcu i seksu, o ljudskoj slavi i malim sitnim užicima. On nas želi optužiti pred savješću, oduzeti nam čast i dostojanstvo. Da bismo se mogli do kraja boriti u toj areni života, potrebno je uzeti oružje koje jedino pobjeđuje. Ljudska povijest do sada pokazuje da je jedino Isus iz Nazareta imao takvo oružje. Samo je on istjerivao zle duhove, mogao čudesno nahraniti ljude kruhom, samo je on mogao izbaviti ljude od smrti, samo on je mogao uskrisivati, opraštati grijehe, samo je on mogao sve bolesti i nemoći liječiti. On je jedini ostavio u baštinu oporuku da ljubimo jedni druge kao što je on ljubio nas. A on je sve ljubio tako da je pošao za nas u smrt. Bogovi religija traže da se za njih gine. Naš Bog gine za nas.
Ivan Krstitelj borio se za prvo mjesto u društvu. Kako? Otišao je u pustinju još kao mladić, tamo živio sam, molio, čitao Božju riječ i tražio snagu da može proročki govoriti ljudima, suprotstaviti se njihovim krivim mentalitetima i devijacijama u umu, te da im može reći istinu i uvesti ih u istinu. Oblačio se ne u najmodernije haljine nego u devinu kožu, nije jeo sa bogatih stolova i pio vina, nego izvor-vodu i medovinu, ali je zato imao bezbroj učenika koji su ga htjeli u tome slijediti. No, on je imao snage reći političkim predstavnicima svoga vremena da ne smiju živjeti nemoralno, da ne mogu varati svoje žene i živjeti s tuđima, da ne mogu profiterski živjeti na račun drugih, da ne mogu živjeti samo za svoj probitak nego za narod, da moraju štititi a ne ugrožavati narod, da moraju živjeti za puk, a ne tražiti da puk živi za njih, da moraju obogaćivati druge, a ne samo sebe. Teško je imati takvu hrabrost u bilo kojem društvu. Istina, zato je Ivan Krstitelj platio životom. Ali je istina i to da od tada živi u slavi čovječanstva i židovskog naroda, i da živi u nebu i da ćemo ga i mi susresti.

Četvrtak,
24. lipnja ROĐENJE SV. IVANA KRSTITELJA
9,00 + Ivan Gojšić; Marija i Ivan Vušir; + Ivica, Barica Fištrović; + Ivan Haluga; + Ivan, Bara Grubić;
 +Ivan Trupković i obitelj: + Ivan Šipuš; + Ivan Bartolac; + Ivan Vojvoda; + Ivica Haviža; ob. Brezetić;
+ obitelj Mučnjak; + obitelj Židanić; + Bara, Josip Mučnjak; + Ivan Mikaš;
+ Ivan Horvatić, + Mato, Mara Jureta
Nedjelja,
27. lipnja 13. nedjelja kroz godinu
8,30 + Marija Šafar, Ana Žunac; + Josip, Marica ivinac; + Ana, Andrija Tominov;
+ Agata Bartolac; + Hrvoje Zebić; + Franjo Klarić KBR 42

Nema komentara: