petak, 13. veljače 2009.

Nastavak priče o antenskom stupu u Rečici


Predsjednik karlovačkog Gradskog vijeća Željko Gojšić apelirao na kolege da zaštite Rečičake i ne dozvole izgradnju antenskog stupa
'To je pitanje života i smrti'
objavljeno 12.2.2009. u 18,08


Karlovac - Rečica ne želi antenu od 60 metara u središtu mjesta, zaštitite nas! To je pitanje života i smrti!
Poručio je to na današnjem 'aktualcu' predsjednik karlovačkog Vijeća Željko Gojšić kolegama vijećnicima, pročitavši dopis svojih sumještana, a od pročelnika Ivana Žuvele, čiji je odjel lokacijsku dozvolu VIP-netu za antenu izdao, zatražio da podnese ostavku. Nedopustivo je izdati odobrenje za gradnju antenskog stupa u centru mjesta, 100-tinjak metara od dvorca Draškovića, 200 metara od crkve Sv. Ivana Krstitelja i u neposrednoj blizini škole i obiteljskih kuća, pročitao je Gojšić potpisan dopis Rečičaka, koji poručuju da ne mogu godinama dobiti dozvolu za gradnju štala, a VIP je dobije vrlo brzo.- Jer se to navodno ne uklapa u GUP i nije u skladu sa zakonom, pa se ne može graditi na poljoprivrednom zemljištu! A ovakva grdosija i ruglo u centru sela može se graditi! Osim toga, za svaku dozvolu se čeka godinama, a u ovom slučaju dozvola je izdana u rekordno kratkom vremenu. Možda ćemo biti preslobodni, ali, znajući tko gradi, kakva je novčana moć u pitanju, a da ni jedan sportski klub ili kulturna ustanova u gradu ne dobiva donaciju od tih investitora, pitamo se da li donaciju dobiva netko drugi? Ako bude potrebe, svoje ćemo sumnje morati prijaviti nadležnim organima - pročitao je Gojšić.
Rečičaki se nadaju poništenju dozvole
Mještani se nadaju da će dozvola biti poništena, a od Vijeća traže zaštitu, zabrinuti zbog štetnog utjecaja na zdravlje, ali i nagrđivanja vizure svog mjesta.- Tu se radi o pitanjima zdravlja, o pitanjima života i smrti! I zato ćemo biti rezolutni da to tamo ne može biti! Neka bude negdje drugdje, 2-3 km od bilo kojeg naseljenog mjesta - izjavio je Gojšić i upitao pročelnika Žuvelu što će učiniti?
Pročelnik za prostorno uređenje Ivan Žuvela odgovorio je ono što je rekao nešto ranije na 'Aktualcu' na pitanje o istom slučaju Jasni Plevnik: dozvolu ne smije izdavati prema simpatijama, nego po zakonu.- Ja moram raditi u skladu sa zakonom i ne izdajem je na temelju svojih promišljanja, za to postoji zakon. Lokacijsku dozvolu je izdao zakon! Žao mi je što je do toga došlo, a predlažem da pozovemo predstavnike VIP-Neta i mještana Rečice da se pokuša naći rješenje na zadovoljstvo svih - odgovorio je Žuvela.
Iako kasnije nije htio odgovoriti je li upravo on to sugerirao, kazao je i da je žalba na izdavanje dozvole podnesena, a o njoj će odlučiti Ministarstvo zaštite okoliša.- Ljudi su se žalili na tu lokacijsku dozvolu i postupak je u tijeku. Je li izdana u skladu sa zakonom, odlučit će Ministarstvo okoliša. Ono će 'presuditi' je li lokacijska dozvola izdana u skladu sa zakonom ili nije - rekao je Žuvela.
Ispričao je i kako su nezadovoljni i u VIP-u i u Rečici.- Dobili smo očitovanje stranke u postupku VIP-Neta, koji su se očitovali na to što smo uputili žalbu Ministarstvu i koji su nezadovoljni što smo obavijestili susjede. Dakle, imamo stranku u postupku koja nije zadovoljna što smo stranke u postupku obavijestili, i, s druge strane, stranku u postupku koja je nezadovoljna što smo izdali dozvolu - ispričao je Žuvela.
Gojšić 'oprao' sve redom
Premda je Žuvelin prijedlog o sastanku, koji je kasnije ponovio i gradonačelnik Damir Jelić, Gojšić prihvatio, ponovio je da gradnju stupa u centru mjesta ne žele jer se Rečičaki boje za zdravlje i svoje i svoje djece. Zato ih čudi mišljenje iz županijske službe za gospodarstvo.- Veli: u svrhu očuvanja autonomnih vizura i krajobraza, pridržavat ćemo se idejnog projekta, te po završetku gradnje izvršiti sanaciju lokacije, koja se sastoji u tome da otpad nastao nakon izgradnje razvrstaju u opasni i neopasni, opasni odmah predati ovlaštenim sakupljačima, a neopasni privremeno skladištiti... itd., itd. To je rješenje za naše službe u Županiji?! - začuđen je Gojšić.
Gojšić je tako 'oprao' županijske i gradske službe, a nije štedio ni svog stranačkog kolegu, direktora gradske tvrtke i sumještana.- Smijete se, gospodo? Joža Šafar, i ti se smiješ? 300 metara je do tvoje kuće! Kad ti kvrga naraste na glavi, onda ćeš se žaliti? Nadam se da tog stupa tamo neće biti, a nadao sam se da će se svi okaniti odgovora kako je to bez veze i ništa ne škodi - rekao je Gojšić.
Pojasnio je i da Rečičaki nisu protiv postavljanja antene, jer ona negdje mora biti, ali ne u središtu mjesta.- Neka bude u šumi, tamo na Šumbaru - dodao je.
Možda ostavka?
Izjavivši kako nije zadovoljan odgovorom pročelnika Žuvele, poručio mu je da podnese ostavku.- Vidim da nemate volje da nam u ovom slučaju pomognete. Što da vam predložim? Da podnesete ostavku? Možda bi to bilo bolje i svrsishodnije za probleme koji se gomilaju u vašem odjelu - mišljenja je Gojšić.
A da je Žuvela spreman otići, i to odmah, rekao je u pauzi sjednice za Radio Mrežnicu.- Odgovoran sam gradonačelniku i s njim ću obaviti razgovor. Ako smatra da moj rad nije bio dobar, automatski ću otići iz Gradske uprave, ne samo zbog želje gradonačelnika, nego jer ne želim biti dio okoline u kojoj me ne trebaju ili ne cijene. Prema tome, u idućim danima obavit ćemo razgovor i vidjet ćemo što ćemo dalje poduzeti - rekao nam je Žuvela.
Ostavku će, ako se pokaže da njegovim radom nisu zadovoljni, podnijeti odmah, a onda i otići, odgovorio je na pitanje znači li to da je spreman otići odmah.- Apsolutno! Istog momenta! Ako gradonačelnik smatra da moj rad nije bio kvalitetan, isti ću dan podnijeti ostavku i u roku od 30 dana napustiti Gradsku upravu! U ove 3 godine nije bilo prigovora na moj rad - barem to do mene nije došlo - tako da me ovo iznenadilo, ali svaki zahtjev gradonačelnika ću poštivati - dodao je Žuvela.
Inače, članovi Gradskog vijeća o zahtjevu Rečičaka danas se nisu očitovali, a nitko, osim Jasne Plevnik, koja je pitanje antene u Rečici prva i spomenula, nije ni rekao što o tome misli. Tek je Gojšić prihvatio gradonačelnikovo obećanje, koje je prije toga predložio Žuvela, o sastanku predstavnika VIP-a i mještana Rečice, na kojem će se pokušati doći do rješenja prihvatljivog za sve.
PRENESENO SA STRANICA: http://www.radio-mreznica/
Zaboravne da podsjetimo da su prije mjesec dana akciju pokrenuli: ZUK, Uredništvo bloga i radio Mrežnica,MO Rečica na čelu s predsjednikom gosp. Željkom Šafarom.

Nema komentara: