srijeda, 21. siječnja 2009.

Akcija ZUK-a u vezi VIPnet odašiljača u Rečici


Dopis broj: 02/2009

Karlovac, 15. siječnja 2009. godine

GRADSKO VIJEĆE GRADA KARLOVCA
dr.stom. Željko Gojšić, predsjednik
GRADSKO POGLAVARSTVO
Damir Jelić, prof., gradonačelnik
Ivan Žuvela, dipl.ing. pročelnik UO za prostorno planiranje i graditeljstvo

Predmet:Protest, zahtjev i apel za poništenje izdavanja lokacijske dozvole za izgradnju VIPnetove bazne stanice visine 60m ispred rečičke župne crkve
- dostavlja se

Poštovani,

Slijedom javnih obavijesti o upravnim postupcima oglašenima na oglasnoj ploči u Gradu Karlovcu u Banjavčićevoj 9, Karlovac slobodni smo Vam dostaviti naš protest, apel i zahtjev za poništenje izdavanja lokacijske dozvole KLASA: UP/I-350-05/08-03/141, URBROJ: 2133/01-03-03/38-08-09 za izgradnju VIPnetove bazne stanice - antene visine 60m, širine 3m ispred rečičke Župne crkve sv. Ivana Krstitelja.

Naš zahtjev je da se zbog nezakonitosti postupka i zbog neuvažavanja odredbi Plana prostornog uređenja Karlovačke županije (14.10.2008.) odnosno važećih zakonskih akata ukine izdavanje gore navedene lokacijske dozvole, a sukladno i sljedećim razlozima:

1. Nedopustivo je u CENTRU SELA POSTAVITI STUP VISINE 60m koji nadmašuje sve objekte u selu, uključujući najvažniji simbol mjesta Župnu crkvu visine 45m (stup obojan u crveno-bijelu boju sa svjetlećim žaruljama).
2. Važećim Prostornim planom Karlovačke županije, koji je važeći za Rečicu, nije predviđena gradnja baznih telekomunikacijskih stanica u mjestu Rečici i radi se o gradnji protivnoj donesenom planu.
3. Položaj antenskog stupa je direktno u centru sela – 140 m od najbliže kuće, neposredno uz građevinske čestice (obezvređuje susjedna zemljišta), 200 m od Župne Crkve
4. Prostornim planom Karlovačke županije, točka 8.8.16, st. 4 zabranjeno je narušavati „vrijedne točke značajne za panoramske vrijednosti“ i „izbjegavati gradnje na vizualno vrijednim i istaknutim lokacijama“ – s obzirom da se radi o najatraktivnijem pogledu na Rečicu sa rečičke ravnice i na pogledu s Kurije Drašković, odašiljač sve to uništava
5. Narušava zemljište i okoliš oko zaštićenog spomenika kulture Kurije Janka Draškovića i zaštićenog spomenika nulte-kategorije Crkve sv. Ivana Krstitelja i Župnog dvora
6. Okoliš Kurije Janka Draškovića predlaže se za zaštitu kao spomenik parkovne arhitekture i donijeta je odluka o prodaji Kurije, a ovime se ona direktno obezvrjeđuje na štetu svih stanovnika Rečice, ali i Karlovca.
7. Sukladno Zakonu o zaštiti okoliša, čl. 137-139 i sa ostalim zakonima, zainteresirana javnost Rečice nije bila uključena u donošenje ove bitne odluke za razvoj cijelog sela te smatramo da sukladno navedenom postupak nije proveden u skladu sa Zakonom.
8. Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini obiteljskih kuća i škole.
9. Prema Prostornom planu Karlovačke županije, članak 3. točka 3.4.2. stavak 4 prenamjena poljoprivrednog zemljišta kategorija P3 se može izvršiti iznimno i djelomično
- kod pripajanja dijelova rubnih katastarskih čestica koje se većinom već nalaze u građevinskom području
- kad je potrebno zauzeti određenu površinu za razvoj naselja
- kad se radi o lociranju građevina od važnosti za državu ili županiju
slijedom čega VIPnet-ova bazna stanica ne ulazi u niti jedan kriterij da bi se izvršila prenamjena poljoprivrednog zemljišta.

Zračenje takve bazne stanice negativno utječe na zdravlje ljudi, a uzimajući u obziru Zakon o telekomunikacijama koji određuje da svi ostali operateri mobilne telefonije, radio i televizijski mogu postavljati antene na taj stup ako imaju potrebu u što uopće ne sumnjamo, negativni zdravstveni, vizualni i ostali učinci biti će još gori.

Dokaze o štetnosti možemo uzeti iz europskih zemalja koje imaju puno dužu tradiciju mobilne telefonije i koje uopće ne dopuštaju izgradnju odašiljača u naseljenim mjestima, te postojeće izmiču.

Gradnja antene bespovratno bi devastirala panoramsku vizuru Rečice, prvi dojam posjetitelja, ugrozila bi potencijale sela i seoskog turizma na području, ograničila bi potencijale poljoprivrednog razvoja.

Molimo Vas da ne ugrozite razvoj našeg lijepog, pravog starog sela, koje svojom tradicijom i dalje krasi i daje doprinos cjelokupnom razvoju grada i Karlovačke županije, nemojte nam uništiti naš identitet!

„Sva su sela naokolo bela, a Rečica stoji k'o kapela“

S poštovanjem,

Predsjednica

Jasmina Cvetković, univ.spec.oec.

Dostaviti:
1. VIPnet d.o.o. Zagreb
2. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Zagreb
3. Hidroelektra – projekt d.o.o., Zagreb
4. Vanda Stazić, Rečica
5. Građevinska inspekcija, Karlovac

Nema komentara: